Православната църква почита светите Константин и Елена

На 21 май православната църква почита паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена.
Император Константин е победил със силата на кръста и позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията над християните били забранени. След като станал пълновластен владетел на цялата Римска империя, Свети Константин Велики преместил своята столица в град Константинопол, който по-късно става Цариград, а днес e Истанбул.
Майката на Свети Константин, Света Елена заминала за Йерусалим. Там издигнала църква на Спасителя Христос и открила кръста, на който Синът Божий бил разпънат. Според житието на Света Елена, докато копаели основите за новия храм, открили три огромни дървени кръста. Заедно с духовниците от Йерусалим си дали сметка, че това са трите кръста от Голгота – на Спасителя Христос и на двамата престъпници, разпънати от двете страни на праведника. Въпросът бил кой от тези кръстове е на Иисус Христос. По същото това време минала процесия с мъртъв човек. Света Елена и духовниците решили да изпробват силата на кръста. Допрели тялото на покойника до всеки един от кръстовете. Когато използвали третия кръст, мъртвецът се съживил. Нямало съмнение, че това е Божият Кръст.
Света Елена нарязала Кръста Господен на части. Една донесла в Константинопол за Свети Константин Велики. През годините парчетата от Светия Кръст били раздробени на по-малки парчета, защото желанието на много църкви и държави да притежават макар и миниатюрна частица от тази светиня било огромно.

Според народните вярвания, на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че “Еленка и Костадин носят градушката в чувал”.

Вечерта на днешния ден е посветена на нестинарството. Мъже и жени, носещи иконата на двамата светии, танцуват боси върху жарава. Обичаят е разпространен в началото на 20 век в няколко български и гръцки села в Източна Тракия. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Имен ден празнуват Елена, Еленка, Ели, Елина, Елин, Елка, Лена, Ленко, Еленко, Елеонора, Нора, Константин, Коста, Костаки, Косьо, Костадин, Костадина, Койчо, Кунчо, Констанца, Дичо, Динко.