Православната църква почита Свети Мина

Православната църква почита паметта на Св. великомъченик Мина

Той е бил войник в Египет по време на гоненията срещу християните при Диоклетиан и Максимиан. Оттеглил се е в планините, с пост и молитва укрепил духа си и се върнал да проповядва християнството. Затова бил измъчван и посечен, а тялото му – хвърлено в огъня. Мощите му били пренесени в Александрия и погребани с почести.

Свети Великомъченик Мина е смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. От днес започват “Вълчите празници”, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

Имен ден празнуват днес Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий и техните производни.