Преброяване на зимуващите водолюбиви птици от 12 до 15 януари 2023 г.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) организират преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас.

Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в 44 екипа. Те ще посетят всички големи водоеми в страната от 12 до 15 януари 2023 г.

„Основната цел е ние, учените, да съберем информация за популацията на някои от видовете птици, които са застрашени и защитени – обясни пред Радио София Свилен Чешмеджиев, координатор на преброяването от страна на БДЗП. – Затоплянето се отрази на това, какви видове идват у нас през зимата. Преди 15-20 години по нашите земи по това време на годината почти не можеше да се видя зимуващи бели щъркели. Би трябвало да са доста по-наюг“

В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони – реки, блата, езера, както и всички язовири, рибарници и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса „Повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях?”

В преброяването на птиците в Бургаски регион ще участват около 40 души, разпределени в няколко екипа.

Резултатите ще бъдат ясни до ден-два след провеждането.

Данните ще бъдат публикувани в сайта на БДЗП и в социалните мрежи.