Превозвачи и туроператори не приемат таксата за паркиране на бургаското летище

Превозвачи и туроператори се отказаха от протестите, заради високите паркинг- такси на бургаското летище. Това съобщи на пресконференция Иван Иванов, председател на Бургаската туристическа камара, на която присъстваха Иван Кирязов, представител на туроператорите и Димитър Янакиев, представител на големите фирми превозвачи от страната.

Причината е констатирания спад в туристическия поток към момента и нежеланието да се проваля туристическия сезон, като проблемите от евентуални протести ще се отразят на туристите и ще повлияят негативно на туристическия имидж на България. Друга причина е, че в бранша на са били на единно мнение докрай да отстояват интересите ти.

В тази връзка беше прочетена и декларация:„Обсъдихме проблемите, които стоят пред туристическия бизнес и автопревозвачите, но предвид започналия туристически сезон и с цел запазване на крехкия имидж на българския туризъм, отчитайки сериозния спад на туристи от Германия, Скандинавските страни, Чехия и Украйна, туристическият бизнес и превозвачи приеха входните такси за паркиране при извършване на трансфер да бъдат 150 лв. с ДДС за целият сезон на моторно превозно средство – лека кола, микробус или автобус, предложени от оператора „Адонис енд фрог” ООД, като компромисен вариант на всички страни в бизнеса. Категорично заявяваме, че не приемаме таксата от 400 лв. на ЛПС през 2015 година. Уведомяваме летище Бургас и оператора на паркинга, че от март 2015 г. ще започнем законови форми на протест за търсене на справедливо решение и цена. Ще ангажираме и всички водещи държавни институции в България за разрешаване на този наистина голям проблем”, каза Иванов.

Той допълни, че не е допустимо през месец май, когато туристическият сезон е започнал, да се уточнява цената на трансфера, да уточняваш къде да паркираш, при условия, че са подписани всички договори още в края на октомври, допълни Иванов. „Ние сме ударени под кръста от хора, които нямат хабер от туризъм”, каза Иванов. И допълни, че декларацията е подписана от бургаската туристическа камара с нейните над 200 членове, автопревозвачи и представители на туристическия бизнес които не са членове на камарата.