Представят книгата на историка Георги Марков в Бургас

Ако искате да разберете защо и как става чудото една малка държава да победи империя, разположена на три континента, непременно посетете Културен център “Морско казино” на 24-ти април. Тогава, от 18.00 часа, ще бъде представена последната книга на известният историк акад. Георги Марков.

Дългогодишният труд, посветен на събитията от Балканската война. ще бъде представен от основателя на издателство „Захари Стоянов” – Иван Гранитски.

Мащабно по обхват и дълбочина, увлекателно и прецизно документирано, богато илюстрирано с фотографии, някои от които се публикуват за първи път, изданието  “България в балканския съюз срещу османската империя 1911-1913 г.” се превръща в исторически  шедьовър на съвременната българска литература.

На страниците на книгата акад. Марков се позовава на малко известни документи от български и чужди архиви и разкрива непознати факти за едно от най-славните събития в нашата история – Балканската война.

Писателят вниква в последователните ходове на тайната дипломация и показва времето, когато страната ни е фактор в „голямата политика“. Той описва подробно как съперничеството между Великите сили се отразява пряко върху поведението на воюващите страни. Оказва се, че българите не са само градинари и млекари, но и летци и артилеристи.

Това е времето, когато френският военен министър Етиен Милеран  обявява българската войска за най-добрата в Европа и заявява, че „би предпочел за съюзници 100 000 българи, пред която и да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя”.

По същото време един незнаен днес български войник, с отрязана до китката ръка, смайва чуждестранните кореспонденти, отразяващи войната, с гордите думи: „Ръката ми стана по-малка, но България ще бъде по-голяма!”.

В мемоарите се изтъкват и нарастващите противоречия между балканските съюзници, породили следващата Втора балканска война.

Книгата “България в Балканския съюз срещу Османската империя  1911-1913” е оформена майсторски от художника Жеко Алексиев и издадена отлично полиграфически от издателство „Захари Стоянов”. Приложен е и набор от карти – етнографски и исторически, които дават още по-ясна представа за населението в района и за бойните действия.