Предстои разпъване на варненската епархия

За пръв път Светият синод се съобразява с мнението на активните гражданите. Това заяви в пред bTV историкът д-р Момчил Методиев, коментирайки решението на Светия синод да касира избора за Варненски и Великопреславски митрополит.

„Очаквах да се стигне до продължително разследване на случая, бях положително изненадан”, добави Методиев.

Не би трябвало Светият синод да има нужда от обществен натиск, за да спазва канона, заяви историкът Златина Каравълчева – „канонът бе спазен, но заради обществения натиск”.

Според доц. Емилия Дворянова е правилно, че изборът беше касиран.„Виждам обаче нелогичност – касира се изборът, но се оставят същите кандидати. Ние сме изправени пред ситуация пак Борис да бъде преизбран. Боя се, че предстои разпъване на варненската епархия”, добави тя.

Битката за чиста църква започна още от архонтската битка, каза Дворянова. Няма нови архонти след тази битка, подчерта Дворянова.

Гостите коментираха и смъртта на митрополит Кирил. Не мога да се доверя на такава хипотеза за насилствена смърт. Всичко сочи нещастен инцидент. „Аз не обичам да правя хипотези, историк съм и градя хипотези само на данни”, каза Момчил Методиев.

Някои съмнения звучат основателно, смята Дворянова – „това, че бил удушен, витаят съмнения и прокуратурата трябва да се занимава с това. Църквата не би трябвало да отминава тези неща с мълчание”, категорична е доц. Емилия Дворянова. „Топката е в прокуратурата”, съгласи се и Златина Каравълчева, цитира КРОСС.