Президентът Плевенлиев на посещение във Виетнам

От 27 до 31 октомври президентът Росен Плевнелиев ще бъде на държавно посещение в Социалистическа република Виетнам. Визитата има за цел да придаде нова динамика на българо-виетнамските отношения чрез обявяване на Съвместна декларация за стратегическо партньорство. Ще бъдат набелязани конкретни стъпки за развитие на сътрудничеството между двете страни, залегнали в анекс към Съвместната декларация – „Нов модел за икономическо сътрудничество“.

В понеделник, 28 октомври, държавният глава ще бъде посрещнат с официална церемония в Ханой от президента на Виетнам Чъонг Тан Шанг.

В присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Чъонг Тан Шанг ще бъдат подписани двустранни документи – Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Виетнамската академия на науките и технологиите, Рамково споразумение за двустранно научно-техническо сътрудничество между Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хридроаеродинамика при БАН и Института за корабостроителни науки и технологии към Министерството на съобщенията и транспорта на Виетнам“, а също така Меморандум за сътрудничество между Българската телеграфна агенция и Виетнамската информационна агенция.

Президентът Плевнелиев ще има срещи с председателя на Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шинх Хунг и с министър-председателя Нгуен Тан Зунг.

На 29 октомври държавният глава ще разговаря с вицепрезидента на Виетнам Нгуен Тхи Зоан и с представители на местните власти на областта Ха Лонг. Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Нгуен Тхи Зоан, която е български възпитаник, ще присъстват на концерт на ансамбъла „Мистерията на българските гласове“ в Ханой. Двамата ще се срещнат с виетнамски граждани, учили и работили в България.

На 30 октомври държавният глава и водената от него делегация ще бъдат в гр. Хо Ши Мин, където ще се проведе виетнамско-български бизнес форум с участието на повече от 30 представители на българския бизнес. На форума президентът ще открои възможностите за засилване на контактите между българския и виетнамския бизнес.

В града ансамбълът „Мистерията на българските гласове“ ще изнесе втори концерт пред виетнамска публика и в присъствието на държавния глава. Росен Плевнелиев ще има среща и с представители на българската общност и с виетнамски граждани, учили и работили у нас.

На 31 октомври в Хо Ши Мин държавният глава ще открие офис на Службата по търговско-икономически въпроси към българското посолство.