Президентът удостои с Почетен знак изявени дейци на културата, образованието и науката

„За мен е удоволствие да отлича видни наши дейци на културата, образованието, науката и спорта. И шестимата наши сънародници се радват на широко обществено признание и уважение”. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои с Почетен знак изявени дейци на културата, образованието и науката, цитира Кросс.

Радев поясни, че днешните лауреати са се посветили своята гражданска енергия и амбиции в една обща посока, а именно развитието на България като модерна, европейска държава с висок интелектуален и творчески потенциал.

“Вярвам, че вашето отговорно отношение към просперитета на обществото ни, към развитието на знаещи и можещи, здрави и духовно богати хора, не само ви обединява, но е отправно начало на вашите многобройни последователи”, каза още президентът Румен Радев.

Златка Ставрева, представител на наградените, подчерта, че те ще продължат да работят за успеха на културата, образованието, на българските фолклорни традиции, които ни отвеждат далеч.

Отличие беше връчено на Боряна Кадмонова, дългогодишен изпълнителен директор на Фондация „Еврика”, за нейния значим принос към българската наука, техника и предприемачество.

За неговия значим принос за развитието на висшето образование, спорта и туризма с Почетния знак на президента беше удостоен и президентът на Колежа по туризъм – Благоевград проф. Васил Жечев.

Почетният знак на държавният глава беше връчен и на изявения хореограф доц. Георги Хинов за неговия значим принос в областта на българското фолклорно танцово изкуство.

Диригентът на Академичен хор „Ангел Манолов” към Национален студентски дом Маестра Дарена Попова беше отличена за нейния значим принос в развитието на българското хорово пеене.

Странджанската народна певица Златка Ставрева беше удостоена с Почетния знак на президента за своя значим принос в развитието на българското фолклорно певческо изкуство.

Сред отличените е и проф. д.ик.н. Стоян Денчев, преподавател и учен, за неговия значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-годишнина.