Приморско се сдоби с подводен параклис

Българското Черноморие вече си има православен подводен параклис, на името на покровителя на рибарите и мореплавателите „Св. Николай Чудотворец”. Уникалният храм е разположен на около 7 метра под водата и е съобразен с каноните на православието. Ликът на светеца е изработен от месинг, а на дъното върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник. Има плоча в прослава на Светата Троица, а също и бетонова отливка с името на ктитора и подводничарския поздрав за равен брой влизания и излизания. Те са дело на скулптора Никола Диков, съобщи БНР.
Идеята е на Тодор Попов, инструктор по системата за обучение по гмуркане PADI, човек с огромен емоционален заряд, прекарал голяма част от живота си под вода – разказва Ирена Бадалова, председател на новосъздадения водолазен клуб „Приморско”.
“В осъществяването се включихме много хора, дори и мюсюлманин, като заяви, че за него това е въпрос на чест. Параклисът беше осветен на суша от отец Гавраил. На 1 юни го положихме под вода в акваторията на Приморско, южно от Маслен нос. Голямото ни притеснение не беше около организацията на работата, колкото до тези динамични атмосферни условия напоследък. Като по чудо, морето се успокои точно в уречения ден. А малко след като започнаха подводните работи, се появи и голямо стадо делфини. Не ми е известно по света да има друг такъв култов обект на православното християнство под вода. В крайна сметка желанието ни е това наше дело да допринесе за популяризирането на подводния спорт, на водолазното дело по света”, разказва Ирена Бадалова.
От водолазния клуб очакват интересът към Приморско да се увеличи и да привлече много любители на подводните приключения. Към този параклис вече проявяват интерес и романтични двойки, който искат да се венчаят под водата.
“Интересът наистина е огромен. С мен се свърза и художник, който прави керамични икони и ми предложи да подари за параклиса икона на св. Николай Чудотворец – негово дело. Аз, разбира се, приех с радост и му обещах, че лично ще я положа в подводния храм. Но посещения засега няма. Времето е много променливо, в момента вали дъжд и не е подходящо за гмуркания. А и ние все още не сме обозначили мястото с табели, за да могат всички желаещи да го виждат къде е и да го посещават. Той е извън града, на едни скали, известни сред хората, които се гмуркат, като „Крокодилите”. Там няма как да се види, че нещо се случва, освен в деня, когато го полагахме. Населението на Приморско проявява голям интерес. Хората ни разпитват за подробности. Досега гледаха някак пренебрежително на тази наша подводна страст. Едва ли не ни смятаха за луди да се спускаме под водата и нощем, но сега приемат на сериозно нашите занимания. Много хора от държави, които нямат излаз на море, идват и се гмуркат с голямо желание, а местните хора не уважават този спорт. Затова идеята на Водолазен клуб „Приморско” е да обучаваме млади хора, деца. Искаме наистина да развием този спорт. Защото навсякъде по света той е добре развит”, казва още Ирена Бадалова.