Проверяват „димящите“ заведения

Още 100 заведения, в които се нарушава пълната забрана за тютюнопушене, са включени в списък, изготвен от сдружение „Зелени инициативи”. Той вече е изпратен в Министерство на здравеопазването.
Първата „партида” от черния списък, която също съдържаше около 100 търговски обекта, беше пусната през октомври. От министерството уведомиха, че във връзка с първия списък е разпоредена проверка до почти всички регионални здравни инспекции, като властите се ангажират да съобщят за резултатите от нея и предприетите действия.
В резултат от кампанията част от заведенията вече прибраха пепелниците, малките чашки с вода и вазичките за тръскане на цигари. Обяснението, което клиентите получават е, че очакват проверка, защото са станали част от списъка, изтъкват от сдружението.
Имената на заведенията-нарушители се събират в рамките на кампанията „Черен списък на димящите заведения”. Тя се провежда в интернет, а сигналите се подават от граждани по електронната поща на „Зелени инициативи” и чрез Фейсбук. От там изтъкват, че постоянно получават сигнали от цялата страна, съобщава КРОСС.