Продаваме кола без нотариус

Изискването за нотариална заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили ще отпадне. Това предвижда една от мерките за облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. За целта е необходима промяна в Закона за движение по пътищата. Подобна заверка на движими вещи няма в нито една европейска страна. Изключение правят корабите, коментираха от кабинета на Бобева.

Таксатът за прехвърляне у нас зависи от цената на возилото. Средната застрахователна стойност на най-продаваните автомобили е между 500 и 1000 лв., за която длъжностните лица прибират около 50 лв., обясни Димитър Танев, член на Съвета на нотариусите. Тарифата за кола, оценена на 10 000 лв., е 163 лв.

„Ние играем ролята на данъчни служители при прехвърляне на МПС, като проверяваме плащането на налозите. Разполагаме с уникална за цяла Европа информационна система, която улеснява бизнеса. Готови сме да предложим на правителството да я използва безплатно”, каза още Танев. Според него отпадането на заверката ще доведе до фалит на някои нотариуси.

„Когато българин си купува кола от Германия, не плаща нищо, но ако избере регистриран в България автомобил, трябва да дава допълнително пари. Знаем, че предложението ще срещне отпор, но никъде в ЕС няма такава практика”, заяви пред „Преса” Цветелина Цанева, шеф на Асоциацията на вносителите на автомобили. През 2012 г. са продадени 24 154 нови автомобила и 205 356 „втора ръка”, показва статистиката.

Вчера Министерският съвет обсъди втория пакет от 88 мерки за намаляване на административната тежест. Предстои да бъдат предложени още 40 в областта на строителството. Обмисля се облекчаване на процедурата за издаване на винетки за хора с увреждания. Те ще получават стикерите по пощата. Предвижда се и намаляване на таксите в системата на транспортното министерство. Има идея при удължаване на работното време работодателите да не уведомяват Главната инспекция по труда, пише “Преса”,цитира Агенция Кросс.