“Продължаваме промяната”, БСП, ДБ и ИТН работят заедно за управленска програма

От “Продължаваме промяната” се срещнаха с БСП, “Демократична България” и “Има такъв народ”. Преговорите за съставяне на правителство са били изключително конструктивни. 4-те партии ще работят заедно за управленска програма. 

Трите срещи са били много конструктивни, обобщи лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Обсъден е процесът на преговорния период, а общото между партиите, е че всяка от тях е заявила колко важно е страната да има правителство:

“Като задачата на цялото нещо е накрая да излезем с истинска програма, така че тези срещи ще бъдат, първо, съвместни, второ, ще бъдат с много голяма експертност, и, трето, – ще стигнем до крайна програма, която ясно ще разписва програмата и не само програмата, но и датите, в които тази програма трябва да се случи. Ще има едно наистина много конструктивно коалиционно споразумение”.

Съпредседателят на “Демократична България” в оставка Христо Иванов  заяви, че дясната коалиция е обнадеждена след разговорите и че гледа с оптимизъм на това, което започва. Между тях и “Продължаваме промяната” няма никакви съществени разлики по отношение на политиките, които трябва да водят:

“Видяхме достатъчно примери затова как може да не се направи правителство. Ще отнеме време, защото целта е наистина да има много добре разработен план за работа, за разлика от всеки друг път, който да бъде публичен и хората да знаят накъде се движим, който носи отговорност за всяка отделна стъпка и мисля, че това наистина е важното от деня”.

Минути преди 18 ч. приключи срещата на “Продължаваме промяната” с “Демократична България”. След разговорите Кирил Петков заяви: “Резултатът е, че се уточнихме, че ще започнем този процес. Този процес ще има ясни правила! Тук е много хубаво да кажем на българските граждани: “Много е хубаво, когато направим процесът да е правилен, така че да има максимално добри резултати”. Не можем да говорим за добри политики – а искаме, както казахме, да направим “А”-отбора на България – ако не структурираме добър процес. Така че днеска беше само: “Здравейте! Радваме се всички да се поздравим след изборите, че имаме общи отговорности и задачи”.

Имена на министри не са били обсъждани по време на срещите:”Освен едно, мога да спомена – Гешев, но не като член на Кабинета” – поясни Иванов

Нинова видя възможност за подписване на коалиционно споразумение 

Лидерът на БСП в оставка поясни пред БТВ, че срещата между победителите на парламентарните избори е първа и не изключи да се приеме мандат за преговори от Националния съвет на БСП:

“Говорихме за коалиционно писмено официално споразумение, което да стъпи на програма, обхващата приоритетите на партиите ни. Дълго говорихме, може би час и половина, по различни приоритети кой как вижда бъдещото управление. Общото, което ни събира е, че трябва да има работещ парламент, редовно правителство. Аз поставих въпроса и за Бюджета, който ни предстои да гледаме. Обсъждахме антикризисните мерки първите и бързите, които трябва да се случат”.

Към ГЕРБ-СДС и ДПС не са отправяни покани за разговори.

Партия “Възраждане” би преговаряла за подкрепа на бъдещ кабинет с “Продължаваме промяната” само при ангажимент от тяхна страна за отмяна на всички ограничителни мерки, наложени заради Covid-заразата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов:

“Преди да започнем разговори, ние искаме да разберем ще отпаднат ли всички ограничителни мерки; ще отпадне ли изискването децата ни да бъдат тествани, защото ние искаме децата ни да се върнат в училище. Аз искам дъщеря ми и синът ми да ходят на училище нормално, както беше. На това безумие трябва да се сложи край. Изисква се просто един ангажимент. Да се каже: “Да, премахваме заповедта на Кацаров”.

От “Продължаваме промяната” не приемат условието на “Възраждане”, посочи за БНР Даниел Лорер от партията победител на парламентарния вот.

Ако ограничителните мерки не бъдат отменени и позицията на България по отношение на Северна Македония бъде променена, от “Възраждане” заплашиха с организиране на протести, информира БНР.