Проект на „Подкрепа” изпреварва електронното правителство

Българите, решили да работят в Германия, трябва да подготвят комплект документи, който освен лична карта и паспорт, трябва да включва още: европейска здравноосигурителна карта, диплома за завършено образование и акт за раждане. Последните два документа задължително трябва да са преведени на немски език. Това съобщи председателят на КТ „Подкрепа” в Бургас – Иван Костадинов, по време на представянето на проект „ОСЕМ – Обединени социалноосигурителни европейски мрежи по договор BG051PO001-7.0.07.25-C 001”. Очаква се точно този проект да осигури обслужване на едно гише, като изпревари електронното правителство.

„Много малко хора знаят, че преди да заминат трябва да имат удостоверение от НОИ, че са осигурени. Също, ако работникът е регистриран в Бюрото по труда в България, той има право да се регистрира и в тамошното Бюро по труда и да получава обезщетение в левова равностойност”, обясни Иван Костадинов.

Проект „ОСЕМ”, който започна наскоро, се изпълнява съвместно от български и немски партньори. Неговата цел е да информира работниците от България какви осигурителни права имат и да ги предпази от нелоялни работодатели. Днес ОСЕМ бе презентиран в Бургас от представители на синдиката „Подкрепа”, Бюрото по труда и НОИ.

Услугите на консултантските бюра по проекта могат да търсят всички заминаващи – от строителни работници, през сервитьори, бармани, стажанти или командировани от български работодател.

„В последните години Германия се оказва предпочитана за работа сред страните от Европейския съюз. Затова ние издадохме информационен справочник „Какво трябва да знаете, за да работите успешно в Германия”. В него е посочено какво има в един трудов договор, изготвен там. Например работодател не може да удържа от работник повече от 224 евро на месец за храна или 230 евро на месец за квартира”, разяснява Иван Костадинов.

Освен, че по проекта КТ „Подкрепа“ осигурява експертно съдействие на българките работници и служители в Германия, които желаят да ползват своите осигурителни права, се поддържа и мрежова свързаност с консултантското бюро Arbeit und Leben – Hamburg, с Националния осигурителен институт и EURES-мрежата към Агенцията по заетостта в България. Така ОСЕМ осигурява пряко online-съдействие за реализиране на европейските права.

„Ние теставаме немски практи при комуникацията с работниц-мигранти, като в случая те са наши съграждани, избрали да заминат в Германия. Тъй като принципът на координацията на системите за социална сигурност в ЕС са еднакви за всички държави – членки, след време ще можем да използваме придобитото ноу-хау за всяка държава, в която работят българи. Комуникационният канал, който създаваме ще позволи комплексна свързаност между администрациите, както на КТ „Подкрепа”, така и на НОИ, EURES-мрежата и консултантската мрежа „Arbeit und Leben”. Това ще ни позволи да предоставяме комплексно обслужване, каквото би трябвало да има, когато стартира електронно правителство. Затова смея да твърдя, че в тази част изпреварваме държавата и скоро „Подкрепа” ще може да предостави обслужване от едно гише, без препращане и губене на излишно време”, каза Адриан Илиев – юрист към КТ „Подкрепа”

Информация по проекта ще бъде достъпна в уебсайта на ОСЕМ https://www.podkrepa.eu/osem/, както и в информационните бюра към „Подкрепа”. В Бургас то се намира на ул. Антим I № 8.