Прокуратурата и МВР отказаха да се месят в окупацията на СУ

Прокуратурата няма да се занимава с новата окупация на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и ще се съобрази с автономията му, полицията също няма намерение да се меси, ако не й нареди прокуратурата. Това бе реакцията на двете ведомства след сигнала на ректора на СУ проф. Иван Илчев до главния прокурор Сотир Цацаров и молбата му държавното обвинение да предприеме действия, за да възстанови незабавно законността в учебното заведение. Ректорът се мотивира с факта, че във вуза има имущество за милиони, оставено без надзор. Но в сигнала не е посочено конкретно престъпление. Описана е само хронологията на събитията от последните два дни.

В неделя Академическият съвет на университета взе решение ректорът да предприеме всички законови мерки, за да бъде освободена сградата и да се възстановят учебните занятия.

През изминалата нощ се проведоха преговори между хората в сградата на висшето училище, преподаватели в Алма Матер и представители на Ранобудните студенти.

След приключването на преговорите окупаторите са взели решение да напуснат доброволно университета.

Младежите, които са вътре, сега си събират багажа. “Те не успяха да издържат на напрежението”, каза един от окупаторите.

Охраната отряза веригите на Софийския университет с клещи.

Студентите са разделени. Една част от тях подкрепят протестите, другата искат да учат./КРОСС/