Прокуратурата образува дело срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров

florovСофийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров за подкуп в особено големи размери. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Делото е образувано заради получените в прокуратурата копия от секретни документи, които показват, че Флоров е бил обект на разработки за нерегламентирани контакти, предаде КРОСС. От анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела (общо четири).

От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а (подкуп, в особено големи размери и представляващ особено тежък случай, който по закон се наказва със затвор от десет до тридесет години, глоба до тридесет хиляди лева, конфискация на цялото или на част от имуществото – бел. ред.).

В хода на разследването, което ще се провежда от следователи от Следствения отдел на СГП, ще се събират доказателства и за евентуално извършено престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на класифицирана информация, за която Наказателният кодекс предвижда от две до осем години лишаване от свобода – бел.ред), съобщи бтв. От прокуратурата съобщават, че градският прокурор Николай Кокинов е уведомил министъра на вътрешните работи за образуваното досъдебно производство и е отправил предложение за предприемане на мерки по реда на Закона за МВР спрямо директора на ГДБОП – тоест Флоров да бъде отстранен от длъжност докато тече разследването срещу него.