Прокуратурата: Цветан Цветанов е извършил престъпление

Прокуратурата откри доказателства за извършено престъпление от Цветан Цветанов. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, предаде КРОСС.

Разследването обаче, по което са намерени доказателствата, ще бъде спряно, тъй като Цветанов има имунитет. С повдигнато обвинение вече са други служители на МВР – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Техните имена бяха оповестени по случая с незаконното подслушване.

Според прокуратурата има доказателства, че Цветанов съзнателно е допуснал подчинените му от СДОТИ да извършат престъпление. Обвинението допълва, че е събрало доказателства и за злоупотреба с власт или със служебно положение.

Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

В Изборния кодекс няма предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветанов, или са налице основания главният прокурор да отправи искане до Народното събрание са свалянето му.

В края на март председателят на социалистическата партия Сергей Станишев изнесе анонимен сигнал, в който се твърди, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов незаконно е подслушвал немалко известни хора. Според Станишев информацията е получена на служебната му поща в червената централа и не е подписан, но се твърди, че подателят е служител на МВР. Лидерът на БСП предаде сигналът на главния прокурор Сотир Цацаров и настоя веднага да бъде направена проверка, защото скандалът би бил чудовищен, ако се окаже истина.

Прокуратурата започна проверка по сигнала на червения лидер. Екип от 10 прокурори, ръководени от заместник градския прокурор Роман Василев, направиха пълно изследване на автомобилите на МВР, оборудвани с техника за подслушване, бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Проверката показа, че са налице предпоставките за незаконно подслушване, но не беше даден категоричен отговор дали подобно нерегламентирано подслушване действително се е вършело. Не е ясно и дали са били прилагани СРС-та спрямо политици и общественици, тъй като служител на СДОТО е изтрил всички данни от системата.

Още в началото на проверката обаче, служителят на СДОТО Радко Димитров е решил да я осуети. Той е успял да изтрие данните от автомобила за следене, след като разбрал, че тече проверка. Освен срещу Радко Димитров са образувани и досъдебни производства срещу шефовете на СДОТО в периода 2009-2013 г. Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров за неизпълнение на задълженията им.