Протести срещу зеления сертификат

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на заведенията и туристическия бранш , се проведе в 28 града в страната. Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на “зелените” Covid сертификати е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В Бургас над 300 представители на заведения и техните служители излязоха на протест срещу  въвеждането за изискване на зеления сертификат. Събраха се представители от цялата област,предаде БНР-Бургас.
Според тях, новата мярка ги тласка към фалити.  С 80 процента е намаляла работата ни, разказаха те. Имаме по една-две маси. Ние сме ваксинирани, подчертаха част от протестиращите. Те поясниха, че според тях възможността да се влиза на някои публични места без сертификат, а в заведение да е задължителен, е дискриминация.
Протестиращите носеха плакати  „Не на дискриминацията“ „Равни права за всички“, „Оставка“.
Протестиращите започнаха своето шествие от сградата на РЗИ и продължиха по бул. “Христо Ботев”, като спряха движението на автомобили  кръстовищата на Билкова аптека и ЖП гара. По този начин в капан останаха няколко автобуса от градския транспорт в Бургас. На място имаше много полицаи, които следяха за реда и не се стигна до напрежение между шофьорите и протестиращите.
Те продължиха към Областната администрация в града, където заседаваше Областният противоепидемичен щаб. От там по-късно чрез прессъобщение обявиха, че две от основните искания на протестиращите ще бъдат изпратени чрез областния управител на министерството на здравеопазването.Това са количествените тестове за антитела да бъдат основание за зелен сертификат, както и отлагане на въвеждането на му с минимум 1 месец.