OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проф. Иван Кочев получи две отличия на конференция по случай юбилея си

На откритата в Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН Националната научна конференция по случай 80-годишнината на проф. д-р Иван Кочев: „Българският език – балкански, славянски, европейски”, юбилярят беше удостоен с две отличия.
Председателят на българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, който изнесе приветствено слово, връчи на проф. Кочев Почетен знак „За заслуги към Българската академия на науките”.
Директорът на Института за български език проф. Светла Коева удостои проф. Кочев с Почетен знак–плакет „За заслуги към Института”.
Приветствия бяха поднесени и от акад. Михаил Виденов, чл.-кор. Емилия Пернишка, проф. д.б.н. Васил Райнов. Доц. д-р Лъчезар Перчеклийски поднесе поздравителен адрес от името на Югозападния университет „Неофит Рилски”, проф. д.ф.н. Елена Каневска-Николова поднесе адрес от името на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, филиал Смолян. Кметът на община Поморие Иван Алексиев поднесе лично приветствие на проф. Кочев.
Radiomilena.com също поздравява този учен и ерудит в областта на българистиката, балканистиката и славистиката.

Проф. Иван Кочев е роден през 1935 г. в гр. Поморие. Той е наследник на известните възрожденски фамилии Хаджови и Миладинови. Автор е на монографии, атласи, студии и статии, рецензии и отзиви, които надхвърлят 300. Те се отнасят към различни области на лингвистиката – фонология, фонетика, история на езика, диалектология и лингвистична география, словообразуване, етнолингвистика и социолингвистика, и са нов и оригинален поглед и подход при разработването на проблематиката. Проф. Кочев е съавтор и отговорен редактор на „Български диалектен атлас. Обобщаващ том. Ч. I-III. Фонетика. Акцентология. Лексика” (2001). Той е автор и на концепцията и на уводните части на този първи и единствен засега ареален диалектен атлас, който обхваща говорите от цялата българска езикова територия.
Своеобразен връх на многогодишните изследвания на проф. Кочев е книгата „Българска фонология. Вокално-консонантното взаимодействие и смяната на корелативните отношения във фонологичните системи на българския език” (2010). В нея за пръв път в българската лингвистика в синхронно-диахронен план се анализират основни теоретични проблеми на старобългарската, среднобългарската и новобългарската (диалектна и книжовна) фонология.
Конференцията по случай 80-годишнината на проф. Иван Кочев е двудневна, с изнасяне на доклади по секции, които са над 40 доклада. Докладчиците са изследователи на съвременното състояние и историята на българския език, на връзката на българския език с балканските и славянските езици, на социолингвистиката, българската диалектология и етнолингвистиката.

Ivan_Kochev