Проф. Кантарджиев: Вирусът е по-заразен, но по-малко вирулентен

Ще имаме много случаи на болни, но няма да се получи претоварване на здравната система. Причините са две – променената микробиология на вируса и по-лекото протичане на инфекцията и това, че голяма част от хората вече преболедуваха. Това каза вирусологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Той подчерта, че вирусът на КОВИД е много променен от 2019 г. Той е по-заразен, но по-малко вирулентен и заобикаля създадения имунитет. Инфекциозното състояние зависи повече от организма на гостоприемника, отколкото от самия вирус.

Ваксинациите, изследванията с PCR тестове и работата на КОВИД центровете според него трябва да бъдат възстановени много бързо.

Експертът очаква, че вълната ще е кратка и август ще премине. Следващата ще бъде през октомври, смята Кантарджиев, цитира Кросс. Той заяви, че есента се очаква на пазара да излезе комбинирана РНК ваксина за вируса.

Според него грешки в борбата с пандемията са били допуснати в лечението, третирането и организацията на лечението в болничната помощ и критериите кой трябва да бъде лекуван в болница и как. „Две години вече нямаме единен стандарт как да се лекуват хората и в отделните области на страната и лекарствата, и дозите са коренно различни”, посочи проф. Кантарджиев.