Пускат скалата за оценяване на ДЗИ в деня на матурата

Скалата за оценяване на Държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български и литература ще бъде публикувана още в деня на самата матура, съобщава в-к “24 часа”, а не както преди – след като изпитните работи на учениците бъдат проверени. По думите на просветния министър – проф. Анелия Клисарова, това се прави с цел реално оценяване знанията на дванадесетокласниците, цитира poligraff.net. Макар родителите и учениците да реагираха остро на промяната, от министерството уверяват, че това няма да бъде в ущърб на младежите. Въпреки това, обаче, предварителното обявяване на скалата за оценяване изключва възможността тя да бъде адаптирана спрямо средните резултати от изпита. Което пък на своя страна означава реално оценяване на знанията, а не приравняване на учениците към средния успех.

”Искаме грамотни млади хора, които по-лесно ще се реализират на пазара на труда, а и в живота”, обясняват от просветното министерство нововъведението. Припомняме ви, че първият зрелостен изпит на тазгодишните абитуриенти е на 21-и май. Втората задължителна матура по избран от ученика предмет ще се проведе на 23-и.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще продължи четири астрономически часа. Абитуриентите ще трябва да се преборят с 40 тестови въпроса, чиито верни отговори носят максимален брой точки – 70. Зрелостниците отново ще трябва да напишат и аргументативен текст, свързан с литературна творба. Тук максималният брой точки е 30.