Първи април – Международен ден на хумора и шегата

Първи април е Международен ден на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата. Чества  се навсякъде по света. На днешния ден невинната лъжа е простена, можем спокойно да послъжем с добри намерения. Този ден в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имаме късмет през цялата година, трябва да излъжем поне веднъж и нас да ни излъже някой до обяд.

За Международен ден на хумора и шегата 1 април е обявен през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване/ сега Европейски съюз за радио и телевизия/. На този ден по традиция медиите в България публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността” на времето – през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори. В много краища на България април е наречен „Лъжитрав”, а старобългарската дума „лъжуняк” доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.

Чудомир е обичал да казва: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”, така че посмейте се от сърце днес. А след като излъжете или си направите шега с някого, поздравете го с усмивка и с думите „Честит 1-ви април!”