Разкрита е международна схема за автокражби

Международна група за крадени автомобили е била разбита при спецакция на територията на три области в страната, обявиха на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Емил Павлов.

Четирима от задържаните са от Бургас, един е от Варна. Те са пълнолетни. Двама от групата са познати с прякорите Косера и Парфюма.

„Задържаните са общо 14 души. Групата може да бъде определена като международна, като част от автомобилите са от Западна Европа. Групата действа от 2019 година. До момента има установени 30 автомобила – предмет на престъпление, регистрирани и трафикирани”, заяви старши комисар Павлов.

„Петима от задържаните са с обвинения по чл.321, ал.6- престъпно сдружение. Деянието се наказва с до 6 години затвор. Две от лицата се намират извън България, поради което ще бъдат изготвени европейски заповеди за арест. Останалите три лица са на територията на страната. Още днес ще бъдат внесени искания за взимане на мярка задържане под стража. В момента са със 72 часов арест”, заяви прокурор Чинев.

Част от автомобилите са откраднати от територията на нашата страна през летния сезон. Те са собственост основно на чужди граждани, туристи. Друга част от автомобилите са предмет на престъпления на държави от Западна Европа – лизингови измами в Германия. Сред марките са Мазерати, Порше, Рейндж Роувър.

Схемата е следната: Колите са регистрирани в България с променен регистрационен номер и след това са изнасяни в Турция, а оттам в Близкия Изток.

„Има констатирани слабости при регистрацията на автомобили в Пътна полицията. Сменена е цялостната организация при регистрацията, както е подменен и съставът”, казаха от държавното обвинение.