Разузнаването става подчинено на кабинета

ГЕРБ внесе в НС пакета законопроекти в сферата на сигурността. Това обяви на брифинг в парламента депутатът Цветан Цветанов. Подкрепа за промените партията е получила от АБВ, ПФ, и РБ.
Този законодателен пакет не трябва да се разглежда като законодателен пакет само на ГЕРБ, настоя Цветанов, цитира Кросс. Той припомни, че в предишния мандат на Бойко Борисов е постигнат консенсус по проектите и е декларирано съгласие от всички парламентарни формации тогава.
Национална разузнавателна служба(НРС) ще премине на подчинение на изпълнителната власт. Национална служба за охрана ще има своя закон, както и служба Военна информация с новите промени в сектор „Сигурност”. Ще се запази балансиращата роля на президента, заяви Цветанов.
След 25 години преход трябва да има законодателство, което да регламентира дейността на НРС, служба “Военна информация” и НСО, категоричен бе той.
НРС и “Военна информация” няма да се сливат.
Всяко назначение в тези служби ще става с указ на държавния глава по предложение на Министерски съвет. Президентът ще има своето право при необходимост да участва в заседанията на съвета, когато се взимат важни решения.
Ще има парламентарен контрол върху разходите на службите за сигурност по дадени операции. ГЕРБ ще търси диалог с всички формации в 43-то Народно събрание, каза още заместник-председателят на ГЕРБ.