Райков: ЕВН е държавна австрийска компания, как да я национализираме?

Никакви популистки и екзотични действия няма да предприемаме, защото ще изпаднем в икономическа изолация и тези мерки биха били усетени в сметките на българските граждани.

marin_raikovТова заяви служебният премиер Марин Райков при приемането на длъжността външен министър от предшественика си Николай Младенов, предаде frognews.bg.

Райков успокои чуждите инвеститори и заяви, че договорите трябва да се спазват. “ЕВН е държавна австрийска компания, как да одържавим една държавна компания?”, попита той. Това, обаче, не означава, че ще оставим без последствия формирането на цените.

Марин Райков се ангажира да направи всичко възможно договорите на ЕРП-тата и тези на НЕК да бъдат качени в интернет. “Ние няма да разграничаваме държавните от частните дружества. Цялата верига на ценообразуването ще бъде разследвана безкомпромисно и в дълбочина. Ако бъдат забелязани нарушения, няма да крием нищо, но самоцелни кампании с популистки действия няма да правим, защото има социални тежнения в българското общество. Има дефицит на справедливост и усещане, че гражданите не са защитени от действията на монополите”, заяви той.

Райков държи да започне работа веднага по изграждането на изборния борд с парламентарните групи и с гражданските представители.

“Промяна в приоритетите би било безотговорно. В Близкия Изток текат промени и имат пряко отражение към процесите в Европа. Тези хора не са само наши географски съседи, а както казват французите – съседи по етаж. Разбира се, ключова остава политиката на Балканите. По отношение на Македония трябва да заявя, че европейската перспектива няма алтернатива. Едно е сигурно – че нашата привързаност към европейската перспектива не е достатъчна, трябва и Македония да има привързаност. Ще продължим преговорите. Трябва да създадем добра атмосфера. Това, което го искаме за нас, го искаме и за Македония”, заяви новият външен министър по отношение на външната политика.

За проваления договор за добросъседство с Македония той коментира: “За нас е важно това, което е договорено, парафирано и подписано, наистина да е така. Това, което ни е обединявало в миналото, не може да ни разединява в настоящето. Това не е нормално. Ние искаме да имаме общо европейско бъдеще”.