Рекорден брой изборни секции в чужбина

402 са разкритите до момента изборни секции в чужбина, което е абсолютен рекорд и надхвърля дори най-смелите прогнози на външното ни министерство, пише Кросс. Това е почти двойно повече в сравнение с миналогодишния парламентарен вот на 12 май, когато отвориха врати 227 секции. През 2009 г. броят им беше 274. Днес приключва подаването на заявления за гласуване зад граница и ще стане ясен окончателният брой на местата за вота.

За рекорда способстват промените в Изборния кодекс, с които бяха облекчени условията за разкриване на задгранични секции. Ако досега за това бяха нужни поне 100 заявления, то сега бройката е намалена на 40, а в местата с дипломатическо или консулско представителство на 20. Освен това законът дава възможност на посланиците и консулите да поискат откриване на секция с мотивирано писмо до ЦИК, пише в. “Сега”.

Най-много са секциите в Турция – там до момента са разкрити 153. В Германия сънародниците ни се пребориха да гласуват в 15 вместо в първоначално предвидените 6 града. Освен в Берлин, Бон, Хамбург, Мюнхен, Франкфурт и Магдебург българите там ще могат да пуснат бюлетина и в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург. Промяната стана възможна благодарение на натиска на Временния обществен съвет на българите в Германия.

В Испания, където има голяма българска общност, ще има поне 36 секции, във Великобритания – 20, а в САЩ – 14. Изборна секция ще бъде разкрита и в пограничното полско градче Ленкница, което се прочу със 100-процентовата си подкрепа за ДПС на евровота заради компактната общност от български роми.