Реформаторски блок – Бургас дари средства за паметника на жертвите от комунизма

Реформаторският  блок в Бургас дари средства за изграждане  на паметника на жертвите от комунизма. Повод за дарението стана съгласувателно писмо от  Министерството на културата до Община Бургас, което позволява монументът да бъде издигнат в градинката до Съдебната палата. Така усилията на СДС-Бургас роднините на жертвите да имат място, където да почитат загиналите,  се увенчаха  с  успех. Инициативата за паметника бе подета и реализирана  от СДС-Бургас, а по-късно към нея станаха съпричастни и останалите партии от Реформаторския блок.

„Правим дарението, за да има къде близките  на загиналите да положат цветя в тяхна памет. Няма нищо по-естествено  от това да помогнем за изграждането  именно за този монумент, защото СДС е възникнало  като политическа сила, която се е борила и ще се бори срещу комунизма. Поколенията трябва да знаят какво се е случило и да не забравят за жертвите, за да може този режим  никога повече  да не се повтаря”, каза Костадин Марков – зам.-председателят на СДС и водач в листата на Реформаторския  блок в Бургас. Освен него пари в дарителската сметка на Община Бургас преведоха още Живко Табаков, Константин Райков, Стоян Колев, Дойчо Дойчев, Валентин Люцканов  и много техни колеги от листата на реформаторите. Монументът ще стане факт след като ремонтът на площад „Тройката” приключи.

От уважение дарителите решиха да не  обявяват  сумата, която са събрали за благородната кауза. Причината е, че в последните дни медиите и социалните мрежи преливат от снимки на депутати с гумени ботуши, които използват всеки повод,  за да „помогнат”  предизборно. Разликата е, че  докато част от тези депутати  отбелязаха 9 септември като празник, то Реформаторският блок не пропусна да си спомни за съдбата на над 300 бургазлии, които са загубили живота си или са били репресирани от комунистическия режим.  Само в първите два месеца след 09.09.1944 г. без съд и присъда са убити  26 850 българи. Това превръща България в една от страните в Европа с най-много жертви от  комунистическия режим.

Заради кървавите събития през септември,  Реформаторският блок  и Съюзът на репресираните в България за пореден път ще се съберат  в храм „Св. Богородица” за заупокойна молитва за душите на загиналите. Тя ще се състои утре. Реформаторите се надяват догодина възпоменателната церемония  да се проведе  около паметника.

„Той  ще е нещо много повече от монумент, пред който да се оставят цветя. Паметникът на жертвите ще е поредното  признание за издевателствата на комунизма”, казаха от Реформаторския блок.