Родители на деца с увреждания блокират пътя Бургас-Созопол

Родители на деца с увреждания блокират пътя Бургас-Созопол днес, съобщи БНР. Те протестират срещу политиката на държавата и временните програми и проекти, с които родителите се наемат само за няколко часа като лични асистенти на децата си.

“Аз съм родител, а не личен асистент” – под това мото на контролно-пропускателния пункт за Созопол се събраха майки и бащи на деца с увреждания, които изразят недоволството си срещу социалната политика на държавата към възрастните и към децата с увреждания. Всички мерки са само временни, казва една от организаторките – Гергана Маврова.

“Не искаме вече програми и проекти, да ни залъгват с два часа, четири часа и т.н. Всичко това е временно решение, то даже не е и решение и в един момент пак оставаме в Бюрото по труда, НОИ. Аз съм личен асистент на два часа. Два часа са й достатъчни да я обгрижвам. През останалото време се спасява сама, въпреки че е със сто процента инвалидност. Тя нито може да се нахрани сама, нито да отиде до тоалетна сама, нито нищо да направи сама”, разказа майка на дете със специфични нужди.

Предвиден е подобен протест и за Перник и Добрич.