Рождество на Пресвета Богородица е, празник на поморийския храм

На 8 септември се е родила Дева Мария и православната църква чества Малка Богородица. Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица. Празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Храмов празник има църквата “Рождество на Пресвета Богородица” в Поморие. Тя се намира в централната градска част. Изградена е през 1890 г. от прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев.  Иконите са изработени в Русия с академичен рисунък.

През 1959 г. църквата е основно преустроена и изписана от модерни художници, а иконостасът е подменен с резбован. Каменната мозайка, изобразяваща Богородица с Младенеца, която стои над входа на църквата “Рождество на Пресвета Богородица” е дело на художника Георги Атанасов от 1977 година. В наши дни в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” се провежда Международният фестивал за православна музика „Света Богородица- Достойно есть”, на който домакинства Църковен дамски хор “Благовестие”, с диригент Йорданка Туджарова.  Празнично украсеният храм в няколкото юнски дни се превръща в духовен център на православни християни от десетки страни.

По повод храмовия празник, с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, беше отслужена Архиерейска света Литургия в храм “Св. Рождество Богородично” гр. Поморие. Тържественото богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Агатополският епископ Иеротей викарий на Сливенския митрополит и игумен на манастира ”Св. Вмчк. Георги” в гр. Поморие. На епископа съслужиха ставрофорен иконом Севастиян Йорданов Архиерейски наместник на Бургаска духовна околия, протойерей Борис Георгиев предстоятел на храма, ставрофорен иконом Петър Василев предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Бургас и йерей Яни Янев. Молитвено участие в светата богослужба в олтара на храма взе Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Храмът бе изпълнен от многобройно множество вярващ народ, дошъл да почете Божията майка и да изпроси чрез Нея от Бога мир, радост, здраве и духовни сили.

След св. Литургия епископ Иеротей произнесе кратка, но съдържателна проповед подчертавайки важни моменти от живота на Божията майка и призова вярващите да се вдъхновят от Св. Богородица в смирението, кротостта, вярата, доверието към Бога и да изпълнят сърцата си с любов. Епископът благодари на всички присъстващи на богослужението, раздаде осветена нафора и поздрави лично всеки един от присъстващите.

Снимки:  Добрин Велев