Румен Радев: Ескалацията на военните действия съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация

Ескалацията на военните действия в Израел съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и води до невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев след церемония във Военно-медицинската академия в София.

“Затова очакваме и двете страни да осъзнават своята отговорност към мира, сигурността и живота на хиляди хора във взривоопасния регион ба Близкия изток. И следва да има сдържаност, следва да има разум, за да се избегне следваща ескалация, която може да доведе до трудно обратими последствия. И е много важна своевременната адекватна реакци и на ООН, и на цялата международна общност, за да може да има деескалация”, каза Радев.

Беше очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, които обвързват управляващите, са много по-силни от всички имитации на реформи и на приоритети.

Според него проблемът е, че управляващите нямат една, а две програми. Първата, официалната, като управленската програма на кабинета и законодателната програма на управляващото мнозинство се изпълнява със спорна ефективност и като количество, и като качество. Защото тази програма е изцяло подчинена на неявната програма, обявена в оня запис – програмата за превземане на кадровите лостове на властта и за захранването на нашите фирми. И още по-тежко, добави Радев, най-жизненоважната част в тази неявна програма – това е ултиматумът за цялост на сглобката чрез опрощаване на старите грехове на коалиционните партньори и тяхното избелване, коментира Радев.

Всичко това се маскира зад едни шумни ежедневни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото непрекъснато генерират евроскептицизъм и осуетяват пълноценната ни европейска интеграция. Явно това е решението от вчера на Народното събрание – ние да продължим да наблюдаваме, дори да се наслаждаваме на това майсторство на този грозен политически театър, отблъскващ здравомислещите хора, добави президентът, цитира Кросс.