Ръководството на УМБАЛ „Дева Мария“: „Издигаме медицината в Бургаска област на по-високо ниво“

Press2Клиники по всички специалности, ръководени от хабилитирани лица, в които ще се развива постоянна научна дейност; създаване на школи и обучение на студенти по медицина; въвеждане на дейности, слабо застъпени не само в региона, но и в цялата страна, като трансплантология, онкология с химиотерапия и лъчетерапия, хемодиализа.

Това са само част от промените в областта на здравеопазването, които ще настъпят след създаването на първата университетска болница в Бургас.

Предимствата в морския град да функционира лечебно заведение от най-висока степен бяха представени на пресконференция, в която взеха участие ръководството на УМБАЛ „Дева Мария”, Мая Казанджиева – директор на дирекция „Здравеопазване, социални дейности и спорт” в община Бургас, директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

„Създаването на специализирани клиники по ортопедия, урология, кардиология, съдова и обща хирургия, неврология и други ще бъде гаранция за високото качество на предоставяните услуги, съчетано с високотехнологично и модерно оборудване. Университетската болница ще произвежда и нови кадри, което ще регулира дефицита на специалисти в региона”, каза управителят на болницата д-р Даниела Георгиева.

„Приносът за града е изключително голям. Създаването на университетска болница в Бургас е първата стъпка, от тук нататък здравеопазването ще се развива за доброто на бургазлии”, коментира директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

„Община Бургас ще партнира в начинанието и ще сътрудничи на всички нива. Предвидили сме създаването на Медицински институт в Бургас и се надяваме, че с присъствието на университетска болница, това скоро ще бъде факт”, допълни Мая Казанджиева.

„Наложихме стандарти в медицината, които бяха недостъпни за региона, а вече се прилагат и в други болници, станахме инкубатор на кадри. Сега отново плуваме в свои води, защото голяма част от лекарите в „Дева Мария” дойдохме от други университетски болници в страната”, сподели началникът на Отделението по реанимация и анестезиология д-р Николай Игнатов и даде заявка за бъдещи научни открития.

Една от причините за успешната акредитация на болницата безспорно се дължи на ръководеното от д-р Мария Търнева Отделение по неонатология, което е единственото в Югоизточна България с най-високо, трето ниво на компетентност и в което се лекуват бебета, родени от 800 грама нагоре.

„От износители на пациенти, ние станахме доставчици на услуги в цялата страна и дори чужбина – рускини идват да раждат в „Дева Мария”, преди няколко дни съдови хирурзи оперираха англичанка с неправилно поставен байпас в Англия. Ще дойде време, когато пациент, разболял се в София, ще иска да се лекува в Бургас и бургазлии могат да се гордеят с това”, каза в заключение инвеститорът и собственик на УМБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих.

Очакванията са новите клиники да започнат да функционират през 2017 година, заедно с построяването на нов корпус в болницата.