Седем съвета за успех

Седем препоръки, които могат да  помогнат на хората да успят, докато са още млади, предлага Econ.bg. Те са следните:

  1. Спрете да отлагате

Заблудата на младостта е убеждението, че винаги ще имате достатъчно време за всичко. Младежите по-често са на мнение, че пенсионирането или изграждането на благосъстоянието са неща, които се случват по-късно в живота, и често се тревожат за проблеми от настоящето. За жалост, това често поражда цикъла „о, трябва да направя това другия месец“, който се повтаря месец след месец, докато не изминат 10 години, през които е можело да трупате средства от лихви по банкови влогове. Първата стъпка е да спрете да отлагате. Спестяванията и инвестициите са страшни, но колкото повече чакате, за да ги направите, толкова по-малко възможност вероятно ще имате.

  1. Не разчитайте на магия

Може да си мислите, че има магическо решение, което ще ви помогне да забогатеете. Но такова не съществува. Фундаменталните принципи са следните: правете повече пари, отколкото харчите, и използвайте остатъка, за да инвестирате разумно. Как инвестирате е ваш избор, но очевидната цел е да инвестирате по начин, който ще донесе дългосрочна доходност.

  1. Инвестирайте в себе си

Следващата ви цел трябва да е инвестирате в себе си. Вие сте най-добрия ресурс, с който разполагате, за да трупате богатство. Инвестирането в себе си означава да отделите повече време за образованието си, да подобрите собствените си умения, да се срещнете с нови хора, които могат да ви помогнат да постигнете целите си. Колкото по-образован и опитен сте, толкова повече възможности ще имате, което, при равни други условия, означава по-висока заплата и повече шансове за изграждане на финансови фундаменти.

  1. Създайте бюджет

Запомнете стъпките от точка 2: правете повече пари, отколкото харчите, и инвестирайте разумно. Точка трета разглеждаше някои предпоставки за създаването на богатство. Тук ще видим как да харчите по-малко.

Направете дейтален бюджет за себе си, основаващ се на очакваните ви приходи и на текущите ви разходи. Задайте ограничения на харчовете си и следете внимателно за какво отделяте най-много средства – може да се учудите от някои неща, за които разходвате парите си. След като идентифицирате това, можете да започнете да подобрявате разходите си и да канализирате останалите ви пари в спестявания или инвестиционна програма.

  1. Изплатете дълговете си

Преди да започнете да спестявате редовно и да инвестирате средства е добра идея да изплатите всички дългове, които сте натрупали. Дълговете по кредитните карти, студентския заем и дори кредита за колата могат да генерират високи разходи за обслужване на лихвите по тях с времето. Не оставяйте това да унищожи потенциала ви; направете елиминирането на дълговете си пръв приоритет колкото се може по-рано.

  1. Поемайте рискове

Вие сте млад. Имате много идеи пред себе си. Сега е моментът да поемете рискове. Инвестирайте в по-рискови начинания, които носят по-голяма доходност. Помислете за възможността да напуснете работа и да започне свой собствен бизнес. Създайте нови съдружия и възможности. Ако нещата не потръгнат, все още имате достатъчно време, за да ги поправите. Повечето богати хора ще ви кажат, че един от най-добрите начини за забогатяване е поемането на премерени рискове. По-голямата част от населението се придържа към безопасната линия на най-малко съпротивление, така че ако се отделите от останалите може да ви се наложи да правите нещо ново и потенциално неудобно.

  1. Диверсифицирайте

Въпреки че по принцип поемането на рискове може да се превърне в успешна стратегия, когато сте на 20 или 30 години, но диверсифицирането на усилията също е от голямо значение. Не наблягайте само на една своя професионална страна или на създаването на връзки в само една област. Не разчитайте на само един вид инвестиция и не залагайте всички свои средства само в едно начинание. Вместо това опитайте да създадете разнородни източници на приходи, разработете няколко резервни плана за постигане на целите си и застраховайте инвестициите си като се оглеждате за нови възможности навсякъде. Това ще ви защити от катастрофални загуби и ще увеличи шансовете ви да улучите някое перспективно начинание.