Седми ден на антиправителствени протести

protest-sfАнтиправителственият протест “Да защитим демокрацията” продължава и днес. На събитието пред президентството започнаха да се събират хора още в 17.00 ч. Това е седмата  поредна демонстрация, която се провежда в столицата, но и в други градове на страната,  както и в чужбина. Всички, излезли на протестите, са обединени  от две основни искания, а именно- оставки на правителството и главния прокурор.

В днешния ден  БСП внесе в парламента  вот на недоверие. „Това е вот на недоверие срещу корупцията“, обяви председателят на ПГ на “БСП за България” Корнелия Нинова на брифинг в парламента, придружена от депутатите от групата. Тя припомни, че първият вот, с който са започнали битката си с паралелната държава, също е бил за корупция.

“Различното в този вот е, че не просто се спираме на десетките корупционни скандали, а представяме механизмите, мрежата, пипалата, чрез които правителството на Бойко Борисов създаде паралелна държава и тя управлява истинската”, посочи Нинова. “Днес внесохме народния вот на недоверие, който е на улицата, тук в парламента”, заяви лидерът на БСП.

От ръководството на ГЕРБ съобщиха, че днес се е състояла среща с участието на ключови министри от кабинета, на която са били обсъдени  три варианта за излизане от създалата се ситуация:

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват “въздържал се”, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила -ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Днес опозицията организира нова нестандартна протестна акция тази сутринта – масово пиене на кафе с един от най-известните хора в държавата Делян Пеевски. Идеята бе на “МлаДа България” – младежката организация на партията на Христо Иванов “Да, България”. Масовото кафепиене идва след масовото плажуване на брега в парка Росенец в съседство с лятната резиденция на  почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Новата акция започна в 8.00 ч. пред хотел “Берлин” в Бояна, а поканата бе адресирана към всички граждани, които имат желание и възможност да участват. След 8 ч. доста хора пристигаха пред хотела и се струпаха на портала. Тежка метална ограда обаче спря достъпа. Има и бариера там. Не стана ясно дали Делян Пеевски е вътре и дали хотелът, който се смята за негова “щаб-квартира”, изобщо работи за гости. Охраната на обекта, не показващ признаци на живот,  отказа да отговаря на въпросите на събралото се множество.  Въпреки че нестандартният протест бе предизвестен, липсваше обичайното  за такива събития полицейско присъствие.

“Искаме просто да побеседваме с депутата, да го питаме например защо не ходи на работа в Народното събрание”, обясниха дошлите на портала граждани. Аз лично искам да го попитам защо фалира “Булгартабак”, колко са загубените работни места и дали има друг такъв случай  държавен цигарен монопол да бъде съсипан и ликвидиран – освен може би в някои бананови републики, каза Виктор Иванов, който се представи като обикновен гражданин.

Междувременно стана ясно, че охраната на хотел „Берлин“  се подсилва – на фона на силно обществено недоволство и граждански протести  в цялата страна. Още на 10 юли Фрогнюз съобщи, че има струпване на гардове в  прословутия хотел „Берлин“ в София, който се счита за база на екипа, охраняващ и работещ за корпулентния бизнесмен Делян Пеевски.

Протестът е общонационален, каза в изявление президентът Радев. “Вече седмица хиляди българи са по площадите с искания за оставка на правителството и главния прокурор, за свобода, законност и справедливост. Жителите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и много други градове са доказателство, че протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории. А младото поколение на България ни изпълва с гордост и върна надеждата за бъдещето на Родината.

Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус анти-мафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата, срастването на властта с медиите, дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона. Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на Отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ. Това, което става днес по улиците е достижение на всички български граждани, които отстояват днес своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат именно на това тяхно усилие.

Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията ни. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете именно на хората от протеста. Това е нашата обща кауза. Оскърбителните внушения, че хилядите граждани по площадите са платени и манипулирани, че са тинята на обществото, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието: лъжи, клевети и сеене на разкол. Никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност, в смелостта си да бъде актьор, а не зрител на своя живот. Никога народът ни не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи. Да съхрани природата. Да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани. Да върне истината в медиите, за които плаща с данъците си. Затова трябва и сме длъжни да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази обществена енергия за промяна, да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разединение в редиците ни.

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да чуят гласа на България, само удължават кризата. Доверието е загубено и това се вижда навсякъде по площадите. Сегашният олигархичен властови модел е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минават през оставка на правителството и главния прокурор и честни избори.

Отново призовавам и полицията, и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации. В този исторически за страната ни момент не трябва да допускаме да се опорочат справедливите искания на гражданите и да се разпилява енергията за промяна.

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От нас, от всеки един от нас зависи това да се случи”, завърши изявлението си Румен Радев.