Синдиката на служителите в затворите ще настоява за по-високи заплати

Иван Петров от името на УС на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) изпрати писмо до министъра на правосъдието Зинаида Златанова, с което поиска среща с нея, на която да обсъдят предложения във връзка с предстоящото изготвяне на проектобюджет за следващата 2014 година.

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) ще настоява за промени в заплатите на служителите в ГД”Изпълнение на наказанията” и ГД”Охрана”.

Синдикатът не се отказва от исканото от миналата година 25% увеличение на заплатите. Основен мотив за исканото увеличение е компенсирането на инфлационните процеси и липсата на каквото и да е увеличение на заплатите в сектора в последните години.

Изравняване размера на средствата, които получават работещите в затворите и следствените арести, допълнително за храна и за работа при утежнени и специфични условия на труд, съответно с тези на служителите в МВР и ГД”Охрана”, са сред останалите искания посочени в писмото.

Синдикатът ще настоява да получи изпреварваща информация, относно мерките, които са предприети по поставените искания, с оглед на практиката от последните години да се подхожда рутинно и с лека ръка да бъдат спускани готови решения, и цели да постави началото на конструктивен диалог в обща полза, по въпроси от такава важност.

На последно, но не по важност място, в документа е засегнат въпросът, свързан с цялостното финансиране на дейностите, касаещи функционалните задължения на служителите във всички звена на ГД”ИН” и ГД”Охрана”.

Откритата позиция на синдиката по всеки въпрос, касаещ жизнения стандарт и сигурността на служителите в местата за лишаване от свобода, задължава ведно с изложеното по-горе да поясним, че властите в Р.България продължават да игнорират тревогите на Синдиката на служителите в затворите в България за цялостното състояние на МЛС, както и повтарящите се препоръки на органите осъществяващи мониторинг в затворните институции, а именно, полагането на усилия в посока решаването на въпроси, с ниските нива на персонал, инвестирането на адекватни ресурси, предлагането на адекватни заплати и др.