Системни нарушения за претоварване на камиони

prokuraturaРайонната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство срещу транспортни фирми за системно претоварване на тежкотоварни камиони. Специализирана полицейска операция бе проведена на територията на Бургас, Карнобат и Несебър заради зачестилите катастрофи с тирове в областта.

Досъдебното производството е за застрашаване живота и здравето на водачите на превозните средства и на гражданите, а по него се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода или пробация, съобщи окръжният прокурор Георги Чинев.

Камиони се движат системно без придружаващи документи и има голямо разминаване между товарите по документация и реално изтеглените в крайната точка, съобщи директорът на ОД на МВР комисар Калоян Калоянов. В рамките на акцията за седмица са съставени 20 фиша за тежкотоварни пътни превозни средства, но глобите са малки и фирмите предпочитат да ги плащат, вместо да са изрядни.

В хода на операцията са извършени 13 претърсвания. Иззети са над 400 000 електронни записа, съдържащи номер на превозното средство, вид на товара, търговските дружества получател и изпращач и др. Иззета е и документация от пет търговски дружества – пътни  листи, товарителници, кантарни бележки, справки за превозните количества за износ през Пристанище Бургас за една година назад. Разпитани са и множество лица, в качеството им на свидетели. Предстои назначаването на технически и счетоводни експертизи.

От прокуратурата не уточниха дали една от фирмите е тази, чийто камион предизвика на 13 септември тежката катастрофа в Айтос при която загинаха 3 души.

За последните 5 години на територията на областта са станали 86 катастрофи с тежки камиони, при които са загинали 17 души, а 117 са ранени. От извършените експертизи е установено, че една от причините, довела до тях е претоварването на тежкотоварните автомобили, цитира БНр-Бургас.

Претоварването е и причинна за деформация и разрушаване на пътната настилка на републиканската и общинската пътни мрежи. Справките показват, че през последните пет години сумите за ремонти за нарушена пътна настилка, причинена от претоварването на тежкотоварни транспортни превозни средства, възлизат на над 41 милиона лева.