Сливенският митрополит Иоаникий удостоен с орден „Преподобни Серафим Сарофски”

Негово Високопреосвещенство бе удостоен с ордена „Преподобни Серафим Саровски” /II степен/ за усърдните му пастирски трудове и във връзка със 75-годишнината от рождението му. Отличието бе връчено от Саратовския и Волски митрополит Лонгин, с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил след края на вечерното богослужение в Руската църква „Св. Николай” в София.
Това е голямо признание за митрополит Иоаникий, за цялата ни родна Българска православна църква и за Сливенската епархийска църква, тъй като с наградата се подчертава духовният принос на Сливенския митрополит Иоаникий за поддържането на братските връзки между Руската православна църква и Българската православна църква, за православното благовестие и за разпространяването на светоотеческото богословие, без чиято помощ животът и духовното ни развитие като православни християни не биха били пълноценни, коментират от Сливенска митрополия.
Иоаникий е избран от клира и народа за митрополит на Сливенската митрополия на 23 март 1980 г., а на 13 април е канонизиран за такъв и от Светия синод.
Максим МОМЧИЛОВ