Служебният министър Илин Димитров: Наваксваме спада в туризма

Наваксваме спада в туризма спрямо 2019 г., каза служебният министър на туризма Илин Димитров в „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. Той цитира данни, според които през 2019 г. броят на туристите в България до края на август е бил 6 100 000, а за тази година той е 5 150 000. По думите му Министерството на туризма залага на по-агресивна кампания, за да може летният туристически сезон да бъде удължен и през септември.

Летищата в Бургас и Варна надхвърлят със 70% предварителните прогнози за натовареност, посочи той. На 15 август в Бургас е кацнал 1-милионня пътник, а на 1 септември – във Варна.

Българският турист представлява 60% от заетостта по Българското Черноморие, каза още Димитров. Българският продукт е предпочитан и от съседите ни, допълни той.

Бавно се възстановява германският пазар. Задълбочава се сътрудничеството и с Чехия и Полша. Над 60 000 са посетителите от Русия, каза още министърът на туризма. Над 70% от тях са собственици на ваканционни имоти по морето.

Относно зимния сезон Димитров заяви, че е умерен оптимист, тъй като външните фактори са много. Един от  приоритетите му са запазване на 9-процентния данък за туристическия бранш.

В комуникация с Министерството на туризма е било взето решение за осигуряване на спешна помощ по черноморските курорти. Работи се активно и с вицепремиера Атанас Пеканов и министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в посока подпомагане на туристическия бранш със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви министър Димитров.

Бюджетът за реклама трябва да стане поне 100 милиона, за да бъдем конкурентни на съседите си Гърция и Турция. 18-те милиона са крайно недостатъчни, заяви министърът на туризма.

Към момента около 20 000 бежанци са настанени в хотели, като ще се направи опит програмата да бъде удължена до края на октомври. Дължимите към хотелиерите средства, настанили при себе си бежанци, ще бъдат изплатени, увери Илин Димитров, но това ще отнеме време. „Моята цел е всяка седмица ние да правим плащания и да изчистваме сумите, като в края на програмата ще бъде отворен един период от 10 дни всеки, който се чувства ощетен, да подаде жалба. Ние ще ги разгледаме индивидуално и ако има грешка, ще бъдат изплатени всички средства. Държавата трябва да покаже, че е добър стопанин”, заяви той./Кросс/