Служители в МВР излязоха на протест на професионалния си празник

protest_mvrСлужители в МВР излязоха на протест в деня на професионалния си празник пред сградата на МВР.

На протеста за кратко присъства и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, а традиционно той започна с химна на България и минута мълчание в памет на всички служители, загинали по време на изпълнението на служебния си дълг. По-късно полицаите и пожарникарите се отправиха на шествие към Народното събрание.

От Синдикалната федерация вече направиха няколко предупредителни протеста в страната. Полицаите са недоволни, че не са включени в списъка на ведомствата, където заплатите ще бъдат вдигнати с 30 на сто.

Вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че също смята, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение. И допълни, че като се добави клас “прослужено време” и други надбавки, които също се увеличават от тези 15 на сто, ще има служители на МВР, чието увеличение на заплатите ще достигне над 20%.

По-рано Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира:„Съгласете се, че на фона на тези до 30 процента, за които става дума в постановлението, едни 10 процента за нас звучат наистина малко обидно“.