Служителка на ДАТО продавала информация от СРС-та

Служителка на новата служба за подслушвания е задържана при съвместна операция на ДАНС и прокуратурата. На 50-годишната Антоанета Първанова е повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна. Разследващите са установили, че срещу заплащане служителката е предоставяла информация на криминално проявени лица дали телефоните им се подслушват, и по каква причина. Заедно с нея в хода на операцията са били задържани още четирима нейни клиенти.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че служителката Антоанета Първанова информирала срещу тарифа от 500 до 3000 лева подслушваните. Те били на по-високо социално ниво от улични дилъри. Някои от информираните дори били на “месечен абонамент”. Политици обаче не били сред клиентите й. Разследващите проверяват Първанова за периода 5 ноември – 27 декември.

Първанова е задържана вчера на работното си място. Борислав Сарафов заяви, че щетите от престъплението са неизмерими, защото застрашават националната сигурност. Антоанета Първанова работи в новата агенция (ДАТО) от 2010 година в звеното, в което са постъпвали искания за прилагане на СРС.

Според председателя на ДАНС Владимир Писанчев акцията е знак, че институциите имат контрол една над друга и както ДАНС може да следи работата на ДАТО, така и обратното. ДАНС е извършила цялата оперативна дейност по разследването. Борислав Сарафов допълни, че Първанова била задържана благодарение на новата система за контрол на СРС.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че по този начин Първанова е възпрепятствала разследването с думите: “Вие как мислите? Дали е възпрепятствала едно разследване, когато е изнасяла информация, дали определени лица са на контрол, като освен, че е изнасяла информация дали даден телефон се подслушва е изнасяла е информация по отношение на мотивирането на искането СРС-та, тоест едно лице ще разбере, че телефона се контролира, може да разбере и защо е направено тази разработка, което е също важно и до кого отива информацията това СРС, тоест този човек, който го работи. Това също е излизало.”/КРОСС/