Слънчев бряг отново приема силен международен колоездачен тур

Курортният комплекс Слънчев бряг за трета поредна година ще приеме силния международен колоездачен тур за младежи “Мемориал Димитър Янков”. Престижната надпревара ще събере край морето елитни млади колоездачи от почти цяла Европа, като пробегът отново ще бъде в памет на известния бизнесмен, общественик, доайен на съвременния български туризъм и спомоществовател на футбола и колоезденето Димитър Янков.
Международното колоездачно състезание ще се проведе от 8 до 10 май, а негови организатори отново са най-големият хотелиерски холдинг – Хотелско дружество “Слънчев бряг хотел Холдингс”, Българският колоездачен съюз и Община Несебър.
И тази година стартът е четиридневен и включва пролог и три състезателни етапа, като общата дължина на трасето е над 250 км. В регламента домакините са предвидили един пролог, два общи старта, както и атрактивен колокритериум по алеите на курорта в последния състезателен ден от надпреварата – за купа “Казино Хризантема”. Критериумът обаче няма да бъде валиден за крайното класиране, а ще бъде повече за шоу и атракция на гостите на курорта и състезателите.
“Мемориал Димитър Янков” ще започне с интересен пролог по улиците на курорта, който ще бъде валиден за определяне на носителите на лидерските фланелки.
Стартът е предвиден за 8 май в 11.00 часа пред емблематичния хотел “Хризантема”, като мястото не е избрано случайно. Хотелът е известен със своята “зелена алея на спортната слава”, в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс – най-добър колоездач в историята, и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова. След пролога в два поредни дни – на 8 и 9 май , следват два състезателни етапа с общи стартове, преди колокритериума на 10 май сутринта.
Домакините от утвърденото с 10-годишни традиции Хотелско дружество “Слънчев бряг хотел Холдингс” и хотел “Хризантема” са предоставили отлични условия за престоя и възстановяването на състезатели, треньори, съдии и гости. Ръководството му е широко отворено към спорта и затова за отново подава ръка на станалия вече традиционен международен тур.
„Целта на това международно състезание е да популяризира колоезденето и да развива сред младите хора този здравословен и красив спорт. Очакваме в този тур отново да участват силни състезатели. Като домакини и организатори на това международно състезание ще дадем и възможност на многобройните участници от чужбина да опознаят красотата на България и българското Черноморие, а за гостите на курортния комплекс този старт ще бъде запомняща се атракция и преживяване”, коментираха двамата директори на надпреварата Пейко Янков и Ивалина Янкова.
Нека припомним, че в миналогодишното издание на колоездачния тур “Мемориал Димитър Янков” голямата купа замина за Сърбия. Победител в състезанието стана сръбският национал Душан Райович от тима на „Металак“.
17-годишният здравеняк кара като лъв през цялото състезание, като демонстрира отлична тактическа грамотност и солидна спортна форма. На престижното второ място се класира българинът Станислав Киров от отбора на „Печенеги“ – Пазарджик.
В крайното отборно класиране тимът на „Цар Симеон 1898“ (Пд) зае престижното трето място, като бе изпреварен единствено от сръбския „Металак“ и молдовския национален отбор. Пловдивските „царисти“ успяха да изместят в отборната надпревара националния тим на Румъния и силния италиански отбор на „Нова Борго“ – Болоня, където кара нашият национал Петър Байчев.