Сорос: Да накажем Русия чрез намаляване цената на петрола

“Най-твърдата санкция срещу Русия би била продажбата на петрол от стратегическия запас на САЩ. Като увеличи предлагането на пазара, Вашингтон ще успее да постигне спад в цената на “черното злато” и по този начин ще съкрати постъпленията в петрола в руския бюджет” – заяви милиардерът Джордж Сорос.

Стратегическият резерв на САЩ е около 700 млн. барела, които се намират в 4 хранилища в щата Луизиана. Споде оценките на американското Министерство на енергетиката, тези запаси са напълно достатъчни да гарантират на страната 75-дневно потребление при положение, че вносът бъде спрян напълно. Миналата седмица Обама разпореди “тестова продажба” на 5 млн. барела от този резерв.

В момента Русия продължава да бъде лидер в добива на петрол в света. По данни на Росстат, през януари са били поризведени 10,343 млн. барела на ден, докато Саудитска Арабия е произвела 9,628 млн. Относителният дял на петрола в руския износ в момента представлява 34.4%.

Близо половината от приходната част на руския бюджет се падат на петрола (13.6 трлн. за 2014 г.). Официалната прогноза в момента е ,че цената на петрола през тази година ще се движи около $101 за барел. Русия се нуждае от цена на петрола не по-ниска от 100 долара за барел, за да може да балансира бюджета си”, е казал Сорос./КРОСС/