Среща на върха ЕС – Русия стартира в Брюксел

Срокът за провеждане на срещата на върха бе съкратена от два дни на един, в рамките на който не се планира подписване на документи, предаде КРОСС. Предполага се, че страните ще обсъдят въпроси, свързани с двустранната търговия, доставките на газ, както и съдбата на базовото споразумение, чийто срок изтече през 2007 г.

Освен това руската страна планира да засегне въпроса за визовия режим с Европейския съюз, подготовката за обсъждането на който се водеше усилено от страна на Русия през последните месеци.

В официалната програма не фигурира обсъждане на ситуацията в Украйна, но европейската страна заяви, че ще повдигне този въпрос. Руските представители отбелязват, че никакви съвместни споразумения между Москва и Брюксел не трябва да се очакват, тъй като Русия не смята да подписва нищо зад гърба на украинските си партньори.

Среща на върха между Русия и ЕС се провежда за 32 път. От руска страна в нея ще участват президентът на Руската федерация Владимир Путин и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, от страна на Европейския съюз – неговият председател Херман ван Ромпой, председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу и ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън.