Среща на президента с парламентарно представените партии по повод избори 2021

izboriДнес се състоят срещи на президента  Румен Радев с парламентарно представените партии по повод Избори 2021

Представители на ГЕРБ се отзоваха на поканата на президента Румен Радев да обсъдят с него предстоящите парламентарни избори, въпреки че водачът им Бойко Борисов разкритикува консултациите, организирани от държавния глава, като опит да си „измие ръцете” за евентуално отлагане на вота след 28 март. Очаквано, след месеци на тежък конфликт между управляващите и „Дондуков” 2, срещата премина с очевидно напрежение и размяна на остроти.

За това основна роля изигра председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която водеше групата представители на партията на срещата с президента. Караянчева се оплака, че всички говорят за доверие в изборите, а в същото време в последните месеци в публичното пространство се насаждали твърдения, че вотът ще бъде купен и манипулиран от управляващите, което удряло по авторитета на институциите.

„За съжаление, г-н президент, вие също участвахте в такова говорене”, обърна се шефът на парламента към Радев, който я слушаше мълчаливо. След което Караянчева направо го обвини, че събира на разговори политически фигури с нулеви шансове да влязат в Народното събрание, които обаче разпространявали внушения срещу партията й. “Едва ли не обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани. Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, да правят внушения на българските граждани. Затова апелирам за по-спокойно говорене, за утвърждаване на авторитета на институциите”, призова председателят на НС.

„Нищо подобно”, реагира Радев на нападките. „Ние сме демократична държава. За мен е важен гласът на всеки един българин, важна е всяка една партия. Не деля партиите на системни, които присъстват от дълги години в политическия живот, и такива, които сега прохождат. И вашата партия някога е била за първи път на избори. Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас”, допълни държавният глава. И посочи, че единственият начин да бъдат опровергани съмненията за предстоящи манипулации, е чрез мерките, които властите ще вземат за коректното провеждане на вота. Радев жегна управляващите, като напомни, че пред него бившият им съпартиец Цветан Цветанов е заявил, че изборни манипулации съществуват. „Не знам какво е имал точно предвид, но той явно изхожда от своя опит, така че можете с него да уточните за какво става въпрос”, заяви президентът. С едва скрит гняв, представителите на ГЕРБ отвърнаха, че с Цветанов вече са политически опонент

Вицепремиерът Томислав Дончев по време на консултациите на президента Румен Радев за предстоящия вот заяви, че електронното гласуване и гласуването по пощата на предстоящите парламентарни избори не могат да бъдат организирани.  .   

“Нито едното, нито другото може да бъде организирано в рамките на два месеца”, поясни Дончев. По думите му единствената алтернатива остава подвижна избирателна секция, в която да гласуват болните и поставени под карантина български граждани.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова изтъкна, че е лоша парламентарна практика Изборният кодекс да се променя непосредствено преди изборите.

Според държавния глава Румен Радев обаче все още има технологично време да се помисли за гласуване по пощата, което ще улесни и правото на глас на българските граждани в чужбина, предаде БНТ.

Консултациите с парламентарно представените формации продължиха с  БСП.

Председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова подчерта, че партията не воюва с президента.

Радев отговори:„Аз не искам да разсейвам нищо, понеже никога с госпожа Йотова не сме давали някакъв повод, че имаме особено отношение и някакъв раздор с Българската социалистическа партия (БСП). Напротив, навсякъде където ходим из страната, аз и госпожа Йотова имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникации с всички български социалисти“.

Нинова отново наблегна на машинното гласуване и поиска гласуване по пощата, но с активна регистрация.

Тя подкрепи президента за медийното отразяване на всички партии по националните медии, защото основно кампанията щяла да се води медийно заради епидемията.

Оставаме с впечатлението, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент, каза вицепрезидентът Йотова и постави проблема с гласуването на сънародниците ни зад граница в епидемия.

Нинова пък обвини управляващите, че “саботират машинното гласуване”. Според нея ГЕРБ почват кампания да отблъснат хората от машинното гласуване, като ги плашат, че е опасно за здравето.

Лидерката на БСП призова от кабинета на президента всички партии да представят платформите си отсега.

Председателят на ДПС Мустафа Карафайъ се обърна  към президента Румен Радев в началото на консултациите за изборите.”Да си пожелаем здраве, здраве, здраве”.  От ДПС представиха като основен проблем големия брой недействителни бюлетини. Според тях смесването на машинно и хартиено гласуване ще доведе до  повече проблеми.

ДПС поиска да чуе от президента кога смята да насрочи парламентарните избори. “Ние ще очакваме да чуем вашата логика и поглед към определяне на дата на изборите, за да може ние от наша страна да разсъждаваме, защото никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията”, заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. И напомни, че основната отговорност за решаване на проблемите с COVID-19 са на изпълнителната власт. Президентът не даде дата на вота. Радев отново повтори, че чака подписването на договора за доставката на машините и здравния протокол, и чак след това можел да насрочи изборите.

“Ще се постарая по най-бързия начин за дата”, отклони конкретния отговор държавният глава.

След ГЕРБ, БСП и ДПС  следват останалите парламентарно представени партии- ВМРО и НФСБ от 13.15 часа, ПП „Воля“ от 14.30 часа и  ПП „Атака“ от 15.45 часа.

От Обединени патриоти отказаха поканата с мотив, че разговорите са безпредметни, след като в публичното пространство се споменава датата 28 март още преди да бъде издаден указа за изборите.