Старите коли с катализатор ще ползват 30% отстъпка от данъка

За данъка за старите автомобили с мощност до 74kW, снабдени с катализаторни устройства, ще бъде приложено компромисно решение. Собствениците на такива автомобили ще ползват догодина 30% отстъпка, ако не покриват екостандартите от Евро 3 нагоре. Облекчението ще намалява поетапно с по 10% през 2015 и 2016 г. и от 2017 г. ще отпадне напълно. Това предвиждат внесени на второ четене промени в закона за местните данъци и такси. Бюджетната комисия в НС вчера продължи да обсъжда текстовете и след редакционното приключване на броя.

В момента всички собственици на коли с катализатори ползват 50% отстъпка. Промените в закона първоначално предвиждаха за Евро 3 и 4 отстъпката да се намали на 30%, а да остане 50% само за Евро 5 и Евро 6. Тази промяна би увеличила данъка на стотици хиляди собственици, като при най-старите коли ръстът щеше да е двоен.

От законопроекта ще отпадна и предложението наличието на катализатор да се доказва с документ от сертифицирана лаборатория. Това би било свързано с допълнителни разходи и трудности за собствениците. Работната група по законопроекта е отхвърлила предложението на депутата от БСП Георги Кадиев принципът на определяне на данъка да се промени изцяло. Кадиев предлага размерът на налога да не зависи от годината на производство и мощността, а да се калкулира в цената на горивата и да струва 6 ст. на литър, а постъпленията да влизат в национален фонд, който да ги преразпределя към общините, пише “Сега”. /КРОСС/