Стойнев: Енергийната ни система е изцяло блокирана

Не са правени никакви инвестиции, правени са ремонти само на хартия. Енергийната ни система е изцяло блокирана. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция. В АЕЦ “Козлодуй” цените са били занижавани умишлено, предаде КРОСС. Централата трябва да продава енергията си на еднакви цени както за вътрешния, така и за външния пазар, каза още той. Ако законопроектът за енергетиката не бе приет, от 1 юли всички заводски централи и дружества, трябваше да спрат да работят, каза още той. По думите на Стойнев това е, защото се е следвал моделът на служебният министър Асен Василев, който по думите на Стойнев, е от активните в протестите. Според Стойнев това е щяло да доведе до загуба на работни места. 1900 млн. лв. са задълженията на НЕК, каза Стойнев.

„Днес се навършва точно месец от встъпването ми в длъжност като министър на икономиката и енергетиката. Усилията ми бяха насочени към енергетиката за стабилизиране на енергетиката, подготовка за изготвяне на пакет от мерки за бизнеса”, каза той. В диалог с бизнеса беше променена концепцията на новата оперативна програма за 2014-2020 г., допълни министърът. Разделянето на ЕСО от НЕК е невъзможно на този етап, тъй като акциите на ЕСО не са прехвърлени на БЕХ, отбеляза министърът. Дупката всеки ден в енергетика се отваря. Надявам се да няма санкция заради ЕСО, но ние от утре нарушаваме европейското законодателство. По мои сметки глобата ще е около 900 000 лева, каза още той. Възложил съм проверка на договора по един изключително странен казус – 2 млн. евро за договор на надзор на строителство на АЕЦ „Белене”, при положение, че строителството на АЕЦ „Белене” е замразено, съобщи още Драгомир Стойнев.

По думите му това се е случило по времето на служебното правителство. От тази трибуна бих искал да помоля ДКЕВР да обърнат внимание на една добавка, която се случва, докато министър е бил г-н Трайков, която ощетява всички потребители, най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на средно и ниско напрежение плаща добавка на база достъп, а не на база това, което реално е потребил, каза Стойнев. „Ще настоявам за отговори и ще назнача проверки по надлежния ред”, каза още той. Той заяви, че г-н Христозов никога не е бил назначаван в АЕЦ “Козлодуй”. Служебният кабинет абсолютно нищо не е направил, а нещо повече – той задълбочи кризата. Те не са се произнесли по десетки случаи, правили са се, че не знаят за тях, каза още енергийният министър.