Страни от ЕС питат България за 4358 бежанци

От началото на годината държави от Европейския съюз са отправили запитване до България за 4358 бежанци. Става въпрос за нелегални имигранти, които са получили статут и са напуснали страната. Запитванията са за прилагане на Дъблинския регламент, според който България трябва да приеме обратно хора, които първоначално са били регистрирани у нас и тук са получили хуманитарен или бежански статут. Това показват данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Ръстът на запитванията се дължи на по-големия брой чужденци, които са получили статут. През миналата година са били получени 1331 запитвания, а през 2012 г. – 446 г., информира Кросс.

В средата на юни шефът на ДАБ Николай Чирпанлиев алармира, че Германия ще започне да връща в България близо 3000 бежанци. Повечето от тях са с хуманитарен и бежански статут, но по неофициална информация се очаква да има и такива, които са успели да пресекат нелегално границата към Западна Европа. По-късно обаче самият Чирпанлиев се самоопроверга, като каза, че Берлин се отказал да ни връща бежанците.

Чужденците с бежански статут имат право да пътуват из целия Европейски съюз, както и самите българи. Тези с хуманитарен статут имат нужда от виза, за да излязат от България. Една част от запитванията са за чужденци, които са избягали в чужбина през границата със Сърбия и Румъния. Именно тези имигранти е възможно да бъдат върнати в България. По данни на ДАБ от началото на годината само 100 човека са били върнати от други държави, научи “Сега”. Точно толкова е бройката и през 2013 г.

По данни на ДАБ в центровете са настанени 2192 чужденци, от които 205 са получили закрила. За първите осем месеца на 2014 г. са подадени общо 5554 молби за закрила и са изготвени 7763 решения, от които 4682 статута. През август са регистрирани 1102 молби за закрила.

Увеличава се броят на търсещите закрила, които без документи се явяват директно в центровете на ДАБ, т.е. не са задържани на границата. Те не влизат в списъците на Национална служба “Гранична полиция” и не се водят на отчет при тях. Тази тенденция се засилва през август т. г. – директно в центровете са подали молби за закрила 162-ма нелегално преминали границата чужденци. Според агенцията това създава заплаха за сигурността на страната ни от приток на терористи или на вирусоносители.