Стратегия за висшето образование ще е готова до края на месеца

Националната стратегия за развитие на висшето образование ще бъде представена на Съвета на ректорите и на БАН до края на месеца. Това съобщи  министърът на образованието Анелия Клисарова, цитира Агенция Кросс. Тя обясни, че документът се обсъжда в работни групи, а след това ще бъде представен и на публично обсъждане. Важното според нея е бизнесът да има връзка с висшето образование:

“Аз мисля, че тук частните университети са гъвкави и по-бързо се настройват към изискванията на пазара на труда. Това ще залегне и в Стратегията за висшето образование и в средното и довисше образование, за да могат нашите млади хора да се реализират. Стратегията като скелет е готова. Мисля, че до края на месец септември ще бъдем готови да я представим пред Съвета на ректорите и пред БАН.”

Министър Клисарова информира,че вече е готова и структурата на Закона за средното образование. Той се обсъжда от екипите  на министерството, предоставен е и на синдикатите.Той също ще бъде широко обсъждан и първо ще бъде изпратен на регионалните инспекторати по образование, където да се дискутира с учители и директори, предаде бнр. Министърът на образованието участва в дискусионен форум “Ефективност на управлението на висшето образование в България – възможности и проблеми на частните висши училища”,организиран от Асоциацията на частните висши училища у нас.