Съветът за сигурност на ООН обсъди ситуацията в Югоизточна Украйна

По искане на Русия, Съветът за сигурност на ООН обсъди вълненията в Югоизточна Украйна. Руският представител в ООН Виталий Чуркин призова властите в Киев да спрат да използват сила срещу украинския народ: „След няколко часа изтича срокът, даден с престъпната заповед на г-н Турчинов, украинските въоръжени сили да бъдат използвани за потушаване на протестите. На заседанието на Съвета за сигурност прозвучаха много обвинения срещу Русия, но върхът е изявлението на украинския колега, който обвини Русия в тероризъм. Защо не обявите в тероризъм тези, които в продължение на няколко месеца, до 21 февруари, тероризираха украинското правителство?”

Предотвратяването на гражданската война в Украйна зависи от Запада, заяви Виталий Чуркин: „В Източна Украйна възникна много опасна ситуация, чиято ескалация трябва да бъде спряна незабавно. Западните спонсори на протестиращите от Майдана, сред които и САЩ, са задължени да обуздаят излезлите си от контрол подопечни и да ги накарат да се отграничат от екстремистите, както и да прекратят изполползването на въоръжените сили на Укайна срещу народа на страната и да направят така, че да бъде започнат национален диалог с участието на всички украински региони, с оглед на провеждането на радикални конституционни реформи”.

Няма да позволим кримският сценарий да се повтори в Източна Украйна, каза представителят на Украйна в ООН Юрий Сергеев и оповести факти за участието на представители на руските специални служби в подклаждането на вълненията сред рускоезичното население: „Ясно се вижда, че тактиката използвана от терористите при овладяването на административни сгради в районите на Донецк, Харков и Луганск, е същата, както при завземането на парламента в Крим и други украински правителствени сгради на полуострова. Видео свидетелствата, показани по световните телевизионни канали, особено от събитията в Славянск, доказват, че става дума за терористични групи, а не за мирни демонстранти, както ги представя руската страна, за професионалисти – специални сили, подготвени и въоръжени от Руската федерация”.

Представителите на САЩ и Великобритания заявиха, че Москва е съсредоточила около 40 хиляди бойци на украинската граница. Американският посланик Саманта Пауър сравни атаките срещу държавните институции в Донецка област със събитията в Крим, които предшестваха присъединяването на полуострова към Русия: „Знаем кой стои зад тези събития. В действителност единствената страна в района, способна на такива координирани професионални военни действия, е Русия. Синхронизираното и хирургически точно завладяване на сгради в градове по основната магистрала вчера създаде бариера между Киев и главните градове в източната част на страната – Донецк и Луганск”.

Представителят на Литва в Съвета за сигурност Раймонда Мурмокайте изтъкна, че украинските власти имат законното право да защитят териториалната цялост на страната си: „Когато съществуването на дадена държава е под заплаха, ние разбираме и подкрепяме правото на Украйна да се защитава пред външна агресия и да противодейства на сепаратизма и продължаващите провокации, за да защити населението от по-нататъшна ескалация на насилието”./КРОСС/