Съдията по делото на Цветанов се оттегли

Съдия Димитрина Ангелова си направи отвод по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи Агенция Кросс. Прокуратурата поиска смяна на председателят на съдебния състав с мотива, че тя е в близки отношения с адвокат Менко Менков, който представлява бившия вицепремиер. Твърденията се основават на публикации в медиите. Правозащитникът на Цветанов обясни, че искът на прокурора се базира на информация, поместена в булевардната преса, за която Менков е поискал опровержение. Той определи искането на главния обвинител като обидно не само за съдебния състав, но и за всички съдебни инстанции, тъй като с позоваването на тези публикации, прокуратурата счита, че процесът е предубеден, каза адвокат Менко Менков.

“Прокуратурата не желае на нашия подзащитен да бъде осигурен прозрачен и безпристрастен процес. Цели се само отлагане на неминуемия изход по делото”, каза Менков.

Адвокат Ханс-Петер Ул също обясни, че искането на Прокуратурата е абсолютно неоснователно и съдът трябва да го отхвърли, тъй като подсъдимият има право на бърз процес. Има съмнение, че ако бъде прието това искане на прокуратурата, ще мине много дълго време, и след определянето на нов председател, може пак да се поиска отвод, за да се забави съдебният процес.

Цветанов подкрепи тезата на адвокатите си, че искането е несъстоятелно. Той заяви, че не приема обвиненията и настоява за бърз, прозрачен и справедлив процес, който да не бъде отлаган.

Съдебният състав се оттегли на съвещание по искането на прокуратурата.