Със 110 гласа „за” приеха на първо четене проекта за нов Изборен кодекс

Със 110 – „за”, 74 – „против” и 8 въздържали се парламентът прие на първо четене проекта за нов Изборен кодекс, внесен от Мая Манолова. В гласуването участваха 192 народни представители.

Народните представители отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Андон Андонов от ГЕРБ и група народни представители.

“Разбирам драмата и мъката на ГЕРБ – Изборният кодекс на Фидосова е отменен и никога повече ГЕРБ няма да могат да получат служебна победа на изборите”, заяви от парламентарната трибуна Мая Манолова. Изявлението й беше в отговор на нападките на депутатите от опозицията Десислава Атанасова и Емил Радев непосредствено след приемането на новия Изборен кодекс. “Никога повече няма да има фалшификации с бюлетини, никога повече те няма да се печатат в печатницата на Костинброд, никога повече ГЕРБ няма да печелят избори, никога повече Цветанов няма да бъде вътрешен министър, никога повече Борисов няма да бъде премиер”, продължи Манолова.

“Днес Народното събрание гласува новия Изборен кодекс, който бе изработен за първи път заедно с гражданското общество и гражданите няма да ви простят обидите, които отправяте към тях, тук, от тази трибуна”, посочи тя. “Големият отсъстващ в писането на новите изборни правила беше и ще бъде ГЕРБ. Избори не се печелят с изборни правила, а с доверието на хората и с гласовете на българските граждани на избори, подчерта Манолова. Никога няма да ги получите, защото излъгахте доверието на хората”, продължи депутатът от КБ. Крайно време е да разберете, че опитите да се манипулира през Изборния кодекс не могат да носят повече служебни изборни победи, повтори Манолова./КРОСС/