С несебърско изпълнение се откри международният фолклорен фестивал в Римини

Петият международен фолклорен фестивал в град Римини -Италия започна с дефиле от крайбрежната алея до площад „Кенеди”.По улиците на курортния град учестниците от фолклорна формация „Незабравка” на СОУ “Любен Каравелов”-Несебър с ръководител Андиопа Цветкова и хореограф Десислава Червенкова привлякоха погледите на минувачите както с красивите си и разнообразни костюми, така и с  въздействащото си емоционално присъствие.С музика и провиквания те предизвикаха истински фурор.Мнозина ги снимаха с камери и фотоапарати, ръкопляскаха и тръгваха редом с групата.

Фолклорна група „Незабравка” откри фестивалната програма с изпълнената акапелно от  Ина Добрева шопска песен „Провикна се змей из гора”.Последва шопски танц с вихрено петрунино хоро.Разнообразието на носии от шопската фолклорна област очарова публиката.

Бавно и тежко след това на сцената излязоха „тракийците”. Палитрата от автентични носии премина пред публиката под формата на ревю – лазарката от Еркеч, специфичният костюм от Карнобатско, 100- годишната котленска носия, тронски сукман с извезани в златно пазви в съчетание с тракийската  копаница предизвикаха бурните овации на публиката.

Изпълненията на ”Незабравка” на фестивала в Римини,в който участваха 21 състава от 9 държави, бяха отличени с диплом за отлично представяне.

                                                                                               Мара МОМЧИЛОВА